Hayır

Hayır

Hayır

"Merhaba,

 

Bugün sizlerle toplumda "hayır" kelimesinin olumsuz algılanması hatta bazen ayıp görülmesinin bizim hayatımızdaki etkisi üzerine konuşalım.

 

Zaman zaman bizler de hayır demekten çekiniyor, karşımızdaki kişiyi kırabileceğimizi, bize sunulan teklifleri reddettiğimizde yanlış anlaşılabileceğimizi ön görerek istemediğimiz bir çok durumun içerisinde kalabiliyoruz. Belki de bunu çocukluğumuzdan itibaren sistematik olarak yaşıyoruz. Ailelerimiz ve toplumun dayatmaları ya da yapısı sebebiyle öğreniyoruz.

 

Örneğin çok yakın bir zamana dönelim. Kaçınız geçtiğimiz bayramda çocukların  istemediği akrabalarının ellerini öpmesi ya da onlara sarılması için zorlandığına şahit oldu? Bu küçük örnek bile çocukluğumuzdan itibaren zaman zaman kendi sınırlarımızı koymamızı, sınır koymağı öğrenmemizin engellenmesi durumunu yaşıyoruz.

 

Bu öğrenilmişlik ise ileride bir yetişkin olduğumuzda belki sistematik bir biçimde iş hayatında ekip arkadaşımızın sorumluluklarını üstlenmemize, dahil olmaktan hoşlanmadığımız ortamlara arkadaşlarımızı kırmamak için maruz kalmamıza ve bazen partnerimizin bize karşı sergilediği bazı tutumlardan rahatsız olmamıza rağmen bunu dile getiremememize sebep olmaktadır."

 

Saygılarımla

 

Bu makale 17 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. İrem Doğan

Ben Psikolojik Danışman İrem Doğan.  2023 senesinde Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden mezun oldum. Lisans hayatımda çeşitli stajlar ve eğitimler ile kendimi alanımda geliştirme fırsatı buldum. Bunlara ek olarak lisans hayatımda çeşitli sivil toplum örgütlerinde sorunluluklar üstlendim. Sivil toplumda çalışma alanlarım yaşlı ve gençler üzerine oldu. Şimdi ise meslek alanımda ergen, genç ve genç yetişkinler ile çalışmaktayım. 

Etiketler
İnsanlara hayır diyememek
Psk. Dan. İrem Doğan
Psk. Dan. İrem Doğan
Ankara - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube