Fazla parmak sendromu ( polidaktili )

Fazla parmak sendromu ( polidaktili )

Doğumsal anomalilerin en sık görülenlerinden biri de fazla parmak (polidaktili) dediğimiz sorundur. Başparmakta, küçük parmakta veya aradaki parmaklarda görülebilmektedir. Başparmak bir elin en önemli parmağı olduğu ve elin yaptığı işin %50'den fazlasını teşkil ettiği için başparmağın birden fazla olması elin fonksiyonunu olumsuz yönde etkiler. 

Tedavisi cerrahidir. İki parmak birbirinin simetriği olabilir, birisi daha küçük veya normalden daha uzun olabilir. Amaç normal bir parmak oluşturmaktır. Başparmağın doğal yakalama ve kavrama gibi foksiyonları gelişmeden yani 6-12 ay arasında ameliyatın yapılıp, beynin yeni duruma adapte olması ve yeni parmağı tam olarak kabullenmesi istenir. Küçük parmağın iki tane olması beyaz ırkta daha nadirdir. Bir parmak gibi veya küçük sallanan bir parça şeklinde olabilir. Başparmak ve küçük parmaklar arasındaki parmakların fazla olması, eğrilik ve kısalıkların da eşlik ettiği daha karmaşık deformiteler yaratabilir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Eftal Güdemez

Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1970 yılında Gaziantep'te doğmuştur. 1987 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1993-1998 yılları arasında ise Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde ihtisasını yapmıştır. Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1995-1996 yılları arasında VKV Amerikan Hastanesi El ve Mikrocerrahi Bölümü'nde El Cerrahisi fellowship'liği, 1997-1998 yıları arasında ise The Cleveland Clinic Foundation Department of Plastic and Reconstructive Surgery, OH, USA'de Mikrocerrahi fellowship'liği yapmıştır. Askerlik vazifesini 1999-2000 yılları arasında İstanbul Haydarpaşa Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde Ortopedi Uzmanı olarak yerine getirmiştir. 2000-2004 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Orto ...

Etiketler
El ameliyatı
Prof. Dr. Eftal Güdemez
Prof. Dr. Eftal Güdemez
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube