Endoskopik mide balonu nedir?

Endoskopik mide balonu nedir?

Mide Balonu uzun yıllardır obezite tedavisinde kullanılmaktadır. Tokluk hissi yaratır ve yer kaplayıcı olması nedeniyle, midede hacim küçültücü olarak görev yapmaktadır. Günümüzde halen en çok kullanılmakta olan mide içi araçtır.

Sıvı veya hava ile şişirilen tipleri vardır. Ayrıca hacmi ayarlanabilir ve mideye yerleştirilerek ciltten şişirilen tipleri geliştirilmiştir. Sıvı içerikli olanlar yaklaşık 400-800 ml şişirilebilir.

Mide balonu çeşitlerine göre mide de 6 - 12 ay kalabilir. Uzun süreli kalışlarda enfeksiyon, balonun sönmesi, korozyon gibi komplikasyonlar görülebilir. Birden fazla kez uygulanabilir.

Kısa ve orta dönem mide balonuna bağlı obezitedeki fazla kiloların kaybı oranları umut vericidir. Ancak uzun dönem sonuçları tartışılmaktadır. Mide balonu birincil obezite tedavisi için kullanıldığı gibi ayrıca süper obez hastalarda obezite cerrahisine bir ön hazırlık olarak da kullanılmaktadır. Hastalar verilen diyete uyum sağladığı sürece ortalama kilolarında %15 – 20  aralığında kilo kaybederler

Hastalar işlem günü aç olarak hastaneye başvurur, gerekli konsültasyonları takiben balon mideye yerleştirilir. İşlem yaklaşık 15 dk sürer ve hasta işlemden 2 saat sonra hastaneden ayrılabilir.

Bu makale 16 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ceyhun Aydoğan

Op.Dr.Ceyhun Aydoğan,lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır.İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalını tamamlayarak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur.

Batman Kozluk Devlet Hastanesi (DHY) 2011-2012 yılları arasıda Eskişehir Özel Ümit Hastanesi'nde,2012-2014 yılları arasında,Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği'nde, 2014-2015 yılları arasında Ethica İncirli Hastanesi'nde,2016-2019 yılları arasında Bezmialem Dragos Hastanesi'nde görev yapmış olup mesleki çalişmalarına Özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Mide balonu
Op. Dr. Ceyhun Aydoğan
Op. Dr. Ceyhun Aydoğan
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube