Dünyada her yıl 13 milyon kişiye kanser tanısı

Dünyada her yıl 13 milyon kişiye kanser tanısı

Doç. Dr. Metcalfe, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında erken tanı ve etkin tedavi yöntemlerine ve tarama programlarına dikkat çekildiğini söyledi. Doç. Dr. Metcalfe "Kanser hücreleri normal hücrelerden farklıdır, sürekli bölünme ve ölümsüzleşme özelliği kazanarak organ ve dokularımızda kötü huylu kitlelere yol açarlar. Vücudumuzda bu anormal hücreleri yok eden koruyucu mekanizmaları atlatarak lenf ve kan dolaşımına, komşu lenf bezelerine veya başka organlara da sıçrayabilirler. Bu nedenle 'Erken teşhis hayat kurtarır" diyerek, erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Kanserin tanı ve tedavisinin geçmiş yıllara göre çok geliştiğini belirten Doç. Dr. Metcalfe, ESOGÜ Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı'nda en yeni radyoterapi (ışın tedavisi) cihazlarıyla kanser tedavisi hizmetlerini sürdürdüklerini hatırlatarak, kanserden korunmanın yaşam alışkanlıklarını değiştirmekle mümkün olduğunu belirtti. Metcalfe şöyle devam etti:

Kanserin ailesel geçiş riski, çevresel faktörlerle kıyaslandığında çok daha az olup yüzde10 civarındadır. Oysa sigara alışkanlığı, obezite (şişmanlık), dengesiz beslenme, sporsuz yaşam ve güneş ışınlarına aşırı maruz kalma gibi çevresel faktörler kanser sebeplerinin yüzde 90'ını oluşturmaktadır ve çoğu önlenebilir faktörlerdir. Özellikle sigara, başta akciğer; gırtlak, yutak, idrar kesesi ve rahim ağzı kanseri olmak üzere pek çok kanserde başlıca sebeptir. Kansersiz yaşam, vücudumuza iyi bakmakla mümkündür. Kadınlarda mamografi, meme kanserinin, smear testi, rahim ağzı kanserinin ve erkeklerde PSA kontrolü, prostat kanserinin taramasında önerilmektedir. Ayrıca dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi tetkiki, kalın bağırsak kanserinin, şüpheli cilt değişikliklerinin takibi ise cilt kanserinin erken tanısında önemlidir.

Bu makale 24 Mayıs 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Evrim Metcalfe

Prof. Dr. Evrim METCALFE, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Radyosyon Onkolojisi uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına Medicana International Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Kanser
Prof. Dr. Evrim Metcalfe
Prof. Dr. Evrim Metcalfe
İstanbul - Radyasyon Onkolojisi
Facebook Twitter Instagram Youtube