Diş eti çekilmesi neden olur?

Diş eti çekilmesi neden olur?

Diş eti kenarının kök ucuna doğru dikkat çekici yer değiştirmesidir. Enfeksiyon eşlik etmeyebilir. Diş etinin altındaki kemik ya çok incedir ya da yoktur. Kemik ince olursa diş etini besleyemez. Bu nedenle ortodontitik tedavilerden sonra görülme olasılığı yüksektir.

Üç temel nedeni vardır.

1-Periodontitis

2-Sert diş fırçalamak ve dişetinin fırçalanması

3- Fonksiyonel aşırı yük gelmesi

Periodontitis diş köküne yerleşen bakterilerin çene kemiğini eritmesi ile sonuçlanan diş eti hastalığıdır. Kemik erimesini takiben diş eti de çekilmektedir. Öncelikle periodontitisin tedavisi ile gereklidir. Periodontitis tedavisi sonrası iltihaplı diş eti iyileşeceği için sıkılaşacaktır ve bu nedenle sanki daha fazla çekiliyormuş gibi görülebilir. Önemli olan diş etinin kemiğin üzerini örtmesi ve açık pembe renkli ve kanamasız olmasıdır. Bu hastalığın kontrol altına alındığının göstergesidir. Bundan sonra gerekli görülürse ve uygun koşullar varsa kök yüzeyi örtülmesine çalışılabilir.

Diş etleri kesinlikle fırçalanmamalıdır. Dişlerin ne çok yumuşak ne de çok sert fırçalanmasını isteriz. Çok yumuşak fırçalamada yeterli diş temizliği sağlanamazken sert fırçalamada ise diş eti çekilmesi görülür. Diş eti çekilmesi genelde kök yüzeyinde de aşınma ile birlikte ilerler. Sert fırçalamada yuvarlağımsı aşınma görülür.

Dişleri sıkmak, gıcırdatmak veya alt üst dişlerin kapanışı sırasında belirli diş veya dişlere fazla yük gelmesine fonksiyonel aşırı yüklenme diyoruz. Dişin normalde kaldırabileceğinden fazla kuvvet geldiğinde bu fazla kuvvetin çıkacağı yerlerde kemik ve kök yüzeyinde tahribat meydana gelir. Fonksiyonel aşırı yüklenmede diş eti çekilmesi ile birlikte kök yüzeyinde baltalanmış gibi sert bir girinti gözleriz. Çekilmenin ve kemik rezorpsiyonunun (erimesi) başladığı bölgelerde bazılarımız diş etinde kaşınma ve yanma benzeri bir his yaşayabilir.

Diş eti çekilmesi tedavisi, öncelikle nedenin ortadan kaldırılması ile başlamalıdır. Ağız hijyeni yeniden ve doğru bir şekilde sağlanmalıdır. Daha sonra kök yüzeyi örtülmesi ve çekilmenin ilerlememesi için çekilmenin boyutuna göre uygun bir cerrahi tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

Bu makale 26 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Demet Can

Uzm. Dr. Demet CAN, 1978 yılında Uşak'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2001 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Aynı yıl yine Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde, Periodontoloji (Dişeti Hastalıkları) üzerine uzmanlık eğitimini tamamlamıştır.

Uzm. Dr. Demet CAN, mesleki çalışmalarına İzmir'de yer alan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Diş sıkmanın zararları
Uzm. Dr. Demet Can
Uzm. Dr. Demet Can
İzmir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube