Çoçukların beslenme şekli çürük oluşumunu etkiler mi?

Çoçukların beslenme şekli çürük oluşumunu etkiler mi?

Çocuğunuzun dengeli beslenmesi, genel sağlık durumu kadar dişleri ve ağız sağlığı açısından da önemlidir. Şekerli ve yapışkan gıdalar çürük yapıcı gıdalar içerisinde en tehlikeli grubu oluşturur. Bu gibi gıdalar yerine ara öğünlerde meyve, peynir, fındık, badem gibi diş dostu besinler tercih edilmelidir. Abur cubur dediğimiz şekerli besinleri çocuğunuzun hiç tüketmemesi mümkün değildir ancak bu tür besinlerin tüketim sıklığı ve tüketildiği zaman önemlidir.

Çocuğunuzun bu tür gıdaları ana öğünlerin hemen ardından tüketmesi en uygun zamandır. Artmış tükürük salgısı ve öğünler sonrası dişlerin fırçalanması ile bu besinlerin zararlı etkileri azaltılmış olur. Eğer çocuğunuzun şekerli besin tüketiminden sonra dişlerini fırçalayacak imkanı yoksa, bir parça peynir yemesi (içeriğinin çürük riskini düşürdüğü kanıtlanmıştır) veya ağzını suyla çalkalayarak şekersiz, diş dostu amblemi olan sakızların çiğnenmesi önerilmektedir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Aylin Gençkan

Dr.Dt Aylin Gençkan 1984 yılında İzmir’de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayarak 2007 yılında Diş Hekimi unvanı almıştır.2008 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başlamış ve 2012 yılında ‘Uzman Diş Hekimi’ unvanını almıştır.

Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Dr. Dt. Aylin Gençkan
Dr. Dt. Aylin Gençkan
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube