Çocuklarda gece altını ıslatma sorunu (enüresis nokturna)

Çocuklarda gece altını ıslatma sorunu (enüresis nokturna)

Enüresis, istenmeyen yer ve zamanda gerçekleşen fizyolojik işemedir. Bir hastalıktan ziyade bir semtomdur. Normal gelişimleri sırasında çocuklar, genellikle 2-3 yaşları arasında mesane (sidik torbası) kontrolünü kazanmaya başlar. Gece idrar kontrolü ise genellikle üçüncü ya da dördüncü yıllar arasında tamamlarlar. Doğuştan ya da kazanılmış santral sinir sistemi hastalığı olmayan 5 yaşın üzerindeki çocuklarda istemsiz olarak uykuda gece altını ıslatma enurezis nokturna (EN) olarak tanımlanır. Genel olarak bu çocukların %60’ı erkek %40’ı kızdır.

Enurezis nokturna primer ve sekonder olarak sınıflandırılmaktadır. Primer enurezis nokturnalı bir çocuk doğumdan bu yana hiç kuru kalmazken, sekonder enurezis nokturnada en az altı aylık bir kuruluk dönemi sonrasında yakınmalar tekrar başlamaktadır. Görülme sıklığı 5 yaşta %15-20, 7 yaşlarında ise %10 civarındadır. Yılda ortalama %15 oranında düzelme olasılığı vardır. Kendiliğinden düzelme genellikle 14-16 yaş civarında olmaktadır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte bu sorun %99 oranında biter, ancak hastaların %1’inde 17 yaşından sonra da şikayetler devam eder.

Bu bozukluğun nedeni tam olarak belli değildir. Derin uyuma sonucu idrar kontrolünün kaybolması, üzerinde en çok durulan konudur. Gece altını ıslatan çocukların yaklaşık %70- 75’inin geceleri altını ıslatan birinci derecede akrabası vardır. Ailede enurezis nokturna öyküsü varsa ailelerin, çocuklarındaki enurezisi önemsemediği, kendiliğinden geçmesini bekledikleri, bu nedenle başvuru yaşının geciktiği görülmüştür. Hastalar 5 yaşından büyükse tedavi başlanmalıdır. Tedaviye başlamadan önce üriner sisteme ait organik bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır. Tedavi basamak basamak ilerlemelidir.

Basamak Tedavi: Motivasyon Tedavisi, davranış psikoterapisidir.

Basamak Tedavi: Alarm tedavisi.

Basamak Tedavi: Medikal (ilaç) tedavisidir, bazen alarm tedavisi atlanarak direkt olarak ilaç tedavisinede başlanabilir. Başarısı %90’dır, tedavi 6 ay sürer, ilaç kesildikten sonra tekrarlama olasılığı %60’dır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. İrfan Karaca

Prof. Dr. İrfan KARACA, 12 Ocak 1954 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1978 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1984 yılında tamamlayarak Çocuk Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Trabzon Numune Hastanesi'nde 5 yıl süreyle görev yapan Prof. Dr. İrfan KARACA, Doğu Karadeniz’in ilk Çocuk Cerrahı olarak çok sayıda doğumsal ve edinsel ameliyatı gerçekleştirerek minik bedenleri sağlığına kavuşturmuş, 1991 yılında Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği’nde Prof Dr Erol MİR’in yanında Şef Yardımcısı olarak göreve başlamıştır. Yine aynı hastanede 1999-2001 yılları arasında Şef Vekili olarak görevine devam etmiş, 2001-2011 yılları arasında “Klinik Şefi” ünvanı ile görevini sürdürdü ve 6 Aralık 2004 yılında “Ço ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Çocuklarda gece işemesi
Prof. Dr. İrfan Karaca
Prof. Dr. İrfan Karaca
İzmir - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube