Boyun fıtığı hakkında

Boyun fıtığı hakkında

Son zamanlarda en çok şikayet edilen hastalıkların başında boyun fıtığı geliyor. Boyun fıtıkları, uzman doktorlar tarafından konulan doğru bir teşhis, hasta eğitimi ve doğru bir tedaviyle artık korkulu bir rüya olmaktan çıkmıştır. Ancak ne yazık ki yanlış yönlendirmeler, bilinçsizce yapılan tedavi ve uygulamalar hem maddi hem manevi olarak hastaya ciddi ve dönüşü olmayan zararlar verebilmektedir.

Boyunda 7 tane omur bulunur. Disk denilen yastıkçıklar bu omurların arasında ağırlığın eşit dağılmasını sağlar. Bu yastıkçıkların, çevresini saran zarı yırtarak dışarı çıkmasıyla boyun fıtığı ortaya çıkar.

Boyun Fıtığının Nedenleri

Aşırı yüklenme

Yanlış hareket

Boynun uzun süre kötü pozisyonda tutulması (Örneğin bilgisayar karşısında, tv karşısında)

Darbe, çarpma, kaza gibi travmalar

İlerleyen yaşla bağlantılı yıpranma

Romatizmal hastalıklar

Boyun Fıtığı Belirtileri

Daha çok kolda ağrı

Boyunda ağrı

Kolda uyuşma ve güçsüzlük (Bardağı elden düşürecek kadar güçsüzlük oluşabilir)

Boyun bölgesindeki sorun tüm vücudu etkileyebilir. Sadece boyun ve kol değil; omuz, sırt, kürek kemiğinde dahi ağrı oluşabilir. Boyun fıtığı ilerlemişse, doktora gidilmemişse ya da ameliyat önerilmesine rağmen kaçılmışsa felç durumu söz konusu olabilir. Bu durum aniden gelişebilir. Bu yüzden dikkate alınması gereken önemli bir hastalıktır.

Boyun Fıtığı Tedavisi

Boyun fıtığının derecesine ve hastanın şikayetlerine göre tedavinin ameliyatlı ya da ameliyatsız olacağına karar verilir.

Ameliyatsız Boyun Fıtığı Tedavisi

Bel fıtıkları gibi boyun fıtıklarının da yaklaşık %95'i ameliyatsız tedavi edilebilir. Kalan yaklaşık %5'lik kısımdaki fıtıklar ameliyat gerektirir. Dinlenme, fizik tedavi, egzersiz, ilaç tedavisi ameliyatsız tedavi yöntemlerinden bazılarıdır.

Boyun Fıtığı Ameliyatı

Kolda şiddetli ağrı, güç kaybı ve hissizlik varsa ameliyat olmanız gerekebilir. Boyun fıtığı ameliyatı narkozlu yapılır. Biz mikrocerrahi diskektomi yöntemini tercih ediyoruz. İşin içine mikroskobun girmesiyle daha detaylı, daha güvenli ve daha konforlu bir ameliyat süreci yaşamış oluyoruz. Ayrıca çok küçük kesi açıldığı için yaranın iyileşme ve hastanın normal hayatına dönme süresi daha hızlı oluyor.

Boyun fıtığı ameliyatı sonrası hastalar yaklaşık 4 saat sonra hareketlendirilir. 1 hafta içindeyse günlük hayatlarına dönebilirler. Ev hanımları ev işlerini yapabilir, çalışanlar işlerine geri dönebilir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Miktat Kaya

Doç.Dr. Miktat KAYA, lisans öncesi öğrenimlerini bitirdikten sonra, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını isei Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yapmış ve Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2005-2006 yılları arası Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2006-2010 yılları arası Eyüp Devlet Hastanesi'nde, 2010-2013 yılları arası Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, 10/01/2012 - 10/04/2012 yılları arası St. Anna Hospital Omurga Cerrahisi ve Ağrı Terapisi Eğitimi (ek-3) / Yrd. Doç. Dr. 2013 yılında Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapmış olan Doç.Dr. Miktat KAYA, mesleki çalışmalarına şu anda özel muayenehanesinde hasta kabulüne devam etmektedir.  Doç.Dr. Mik ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Boyun fıtığı ameliyatı
Doç. Dr. Miktat Kaya
Doç. Dr. Miktat Kaya
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube