Doktorsitesi.com

Bireysel Psikoterapi Nedir?

Uzm. Kl. Psk. Gülcihan Agaeva
Uzm. Kl. Psk. Gülcihan Agaeva
5 Nisan 202427 görüntülenme
Randevu Al
Psikoterapistle danışan arasında birebir, iş birliği ve güven ilişkisine dayalı ilerleyen, danışanın hayat kalitesini değiştirmeyi veya arttırmayı amaçlayan bir süreçtir. Psikoterapi, duygusal ve zihinsel sağlığı sekteye uğratan engellerle baş etmeye yardımcı olur ve aynı zamanda empati, özgüven, sevgi, cesaret ve kendini kabul gibi olumlu duyguların artmasına yardımcı olur. Psikoterapi süreci bir keşif sürecidir. Kişi terapistin rehberliğinde kendini keşfe çıkar. Terapist semptomların altında yatan sebepleri belirler, danışanın geçmişten gelen yaşantı ve deneyimlerinin şimdiye etkisini fark etmesini ve yeniden anlamlandırmasını, kişinin kendisine ve olaylara yeni bir bakış açısı kazanmasını, kaynaklarının farkına varmasını, kişisel gücü ve potansiyelini keşfetmesini, yeni çözüm yolları geliştirmesini ve kendisini gerçekleştirmesini hedefler.
Bireysel Psikoterapi Nedir?

Bireysel Psikoterapi Nedir?

Psikoterapistle danışan arasında birebir, iş birliği ve güven ilişkisine dayalı ilerleyen, danışanın hayat kalitesini değiştirmeyi veya arttırmayı amaçlayan bir süreçtir. Psikoterapi, duygusal ve zihinsel sağlığı sekteye uğratan engellerle baş etmeye yardımcı olur ve aynı zamanda empati, özgüven, sevgi, cesaret ve kendini kabul gibi olumlu duyguların artmasına yardımcı olur. Psikoterapi süreci bir keşif sürecidir. Kişi terapistin rehberliğinde kendini keşfe çıkar. Terapist semptomların altında yatan sebepleri belirler, danışanın geçmişten gelen yaşantı ve deneyimlerinin şimdiye etkisini fark etmesini ve yeniden anlamlandırmasını, kişinin kendisine ve olaylara yeni bir bakış açısı kazanmasını, kaynaklarının farkına varmasını, kişisel gücü ve potansiyelini keşfetmesini, yeni çözüm yolları geliştirmesini ve kendisini gerçekleştirmesini hedefler. Belirli terapi yöntemlerini kullanarak danışanın işlevsel olmayan düşünce, davranış veya duygular yeniden yapılandırılarak bireyin psikolojik sağlamlılığı olgunlaştırır.

Bireysel psikoterapinin yararlı olması için danışanın dünyasına karşı empatik yaklaşım, koşulsuz kabul, yargısız ve olumlu bakış şarttır. Terapist ve danışanın iş birliği içerisinde ortak hedefe doğru yönelebilmesi ve sürecin devamlılığı için terapötik ilişkinin kurulmasına ihtiyaç vardır. Terapötik ilişkide terapistin danışana bir vaka gibi değil duygularını, yaşadığı karmaşayı ve zorlanmayı sıcak ve samimi bir şekilde yaklaşarak dinlediğini ve anladığını hissettirmesi önemlidir.  Terapinin başarılı olmasın ön koşulu danışan ile terapist arasında kurulan güven ve koşulsuz kabulü içeren insani bağdır.

Bireysel psikoterapi sürecinde ve sonrasında da gizliliğin korunması zorunludur. Danışana ait her türlü bilgi gizli tutulur. Ancak, kişinin kendine ya da başkalarına zarar verme durumunda gizlilik bozulur.

Psikoterapide gönüllülük esastır. Terapiye katılmak ve sürdürmek kişinin özgür iradesine bağlıdır. Birey yaşadığı duygusal zorlanmalarla baş etmekte güçlük çekiyor ve günlük hayatının akışında yaptıklarını artık yapmakta zorluk çekiyor yani işlevselliği bozulmuşsa bir profesyonel destek alması önerilmektedir.

Bireysel Psikoterapi Hizmeti Alacağınız Konular

Depresyon

Kaygi Bozuklukları

Obsesif - Kompulsif Bozukluk

Panik Bozukluğu

Fobi (uçak, karanlık, yükseklik vb.)

Sosyal Fobi

Agorafobi

Travma Sonrasi Stres Bozukluğu

Özgüven Problemleri

Hayır Diyememe

Beslenme ve Yeme Bozukluklari

Öfke Kontrolü

Sinav Kaygısı

Boşanma Süreci

İletişim Sorunları

Yas Süreci

Stres Kaynaklı Bozukluklar

İnsan İlişkilerinde Problem Yaşama

Psikolojik Kökenli Fiziksel Hastalıklar

Uyku Problemleri

Etiketler

Bireysel psikoterapiBireysel destekBireysel travmalarBireysel terapi ve mutluluk

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Gülcihan Agaeva

Uzm. Kl. Psk. Gülcihan Agaeva

1989 yılında Baku/Azerbaycan’ da doğdu. 2013 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldu. Öğrenim süresince Mersin E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda, Mersin Devlet Hastanesinin çeşitli psikiyatri birimlerinde ve çeşitli anaokullarında gönüllü gözlemci olarak staj çalışmalarında bulundu.
2016 yılında İstanbul Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programından mezun oldu ve Uzman Klinik Psikolog unvanını aldı. Yüksek lisans bitirme projesini ‘Obsesif – Kompülsif Bozukluk Tanısı Alan Bireylerin Aileleri ve Sosyal Çevrelerindeki Bilişsel Süreçleri’ üzerine yazdı.
Psikoloji lisans eğitimini tamamladığı sene Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde aile danışmanlığı, zihinsel ve bedensel engelli bireyler için bireysel ve grup terapileri alanlarında çalışma yaptı.
2014 yılında trafik psikolojisinin alanı olan psikoteknik değerlendirme merkezinde sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel özelliklerini, psikomotor yetenek ve becerilerini, tutum ve davranışlarını değerlendirerek trafik içinde seyahat eden halkı, tehlikeli sürücülerden korumak amaçlı çalışmalarda bulundu.
2015 yılında iki sene dışarıdan sözleşmeli olarak Mersin Uluslararası Limanı operatörlerinin işe alımında, pozisyon değişikliklerinde ve iş kazası durumlarında bireysel ve kurumsal danışmak hizmeti verdi. 
2017-21 yılları arasında Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi’ nde bilişsel davranışçı terapi ekolünü, oyun terapisi ve EMDR terapi yöntemini benimseyerek çocuk – ergen ve yetişkin bireylere bireysel danışmanlık hizmeti verdi. 
Uzman Klinik Psikolog Gülcihan Agaeva, özel danışmanlık merkezinde Bilişsel Davranışçı Terapi, EMDR Terapisi, Oyun Terapisi ve Aile ve Evlilik Terapisi yöntemlerini kullanarak çocuk ve ergen, yetişkin, aile ve çift danışmanlık hizmetlerini vermeye devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.