Bel ağrısı nedenleri ve tedavisi hakkında

Bel ağrısı nedenleri ve tedavisi hakkında

Bel bölgesindeki ve kuyruk sokumundaki, kemik, kas ve eklem yapılarının bozulması ile, belde hissedilen  ama en çok bacaklardan birisine yansıyan ağrıdır. Sabahları yataktan kalkamama, belde tutukluk, gün içinde açılma ya da sabah rahat uyanıp akşama doğru bacaklardan birinde, künt, elektrik çarpması, kaslarda gerilme, parmaklarda uyuşma ya da karıncalanma niteliğinde ağrı olabilir.

Bu bölgedeki ağrı nedeni mutlaka " disk hernisi" denilen bel fıtığı olmayabilir. Uzman doktorlarca ayrıntılı bel-bacak muayenesi yapılıp sonrasında "görüntüleme tetkikleri" istenmelidir. Hastaların tedavilerine film bulgularına göre değil, klinik durumlarına göre karar verilir.

Nedenleri:

1. Disk hernisi (Bel fıtığı)

2. Kemik yapılarda dejenerasyon (bozulma)

3. Dar kanal (omiriliğin kemik yapılarının, diskin, geçmesi gereken kanalın içinde sıkışması)

4. Faset eklem sendromu (omur kemiklerinin arasındaki eklemlerin kireçlenmesi, yapısının bozulması)

5. Travma ya da kemik yapının erimesi ile oluşan kırıklar

6. Bel cerrahisi ameliyatlarından sonra ortaya çıkan özel ağrılar

7. Beli çevreleyen ve omurgayı destekleyen kaslardan kaynaklanan ağrılar

8. Kalça ekleminin kendi içindeki eklem bozukluklarından kaynaklanan ağrılar (sakroiliak eklem hastalıkları)

9. Siyatalji (siyatik sinirin kas içinde sıkışması ya da omurların arasından köken aldığı sinirin sıkışması) 

Tedavi

Kronik ağrı tedavisinde temel amaç "nedene yönelik" olmaktadır.  Bu neden ile bel ağrısının nedeni araştırılıp diğer branş hekimleri ile de görüşülüp tedavi planlanır. Beyin Cerrahisi, Ortopedi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Psikiatri, Dahiliye branş hekimlerince gerekli hastalar için görüş alınmalıdır. 

Öncelikle "ilaç tedavisi" ile tedaviye başlanır.

Kullanılan ilaçların üzerinde "ağrı kesici" yazmayabilir. Farklı tedavi amacı ile kullanılan ilaçların, beraber kullanılması ile "ağrı tedavisi" yapılabilmektedir. Belirli aralıklarla hastalar takip edilerek, ilaç tedavisine yanıt değerlendirilir. Hastların "ağrı derecesi" ve "yaşam kalitesi" bir sonraki tedavi aşamasını belirler. Bu tedavi "girişimsel ağrı tedavisi" olarak isimlendirilir.  

Girişimsel Tedaviler

Radyofrekans termokoagülasyon (RFTC)

Özel bir cihaz ve çok yüksek frekanslı bir akım ile ağrıyı beyine ileten sinirlerin durdurulmasını sağlar. Bu ileti bloğunda; hareket ile ilgili sinirler korunur ve sadece ağrı ileten sinirler yakılır. Halk arasında "Lazer ile Ağrı Tedavisi" olarak adlandırılır. Uygulamalar bu konuda eğitim almış Algoloji uzmanlarınca yapılmaktadır. Ağrısızlık süresi, kişiye, ağrının şiddeti ve bölgesine göre değişmektedir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Emine Nur Tozan

Prof. Dr. Emine Nur TOZAN, İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaparak Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı olmuştur. Ayrıca aynı bölümün Algoloji (Ağrı) Bilim Dalı'nda yan dal ihtisas eğitimine tamamlamıştır. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ağrı Ünitesi'nde Başasistan olarak görev almıştır. 2004 yılında ABD 'de University of Louisville' de yaklaşık bir yıl süre ile ağrı ile ilgili eğitimde bulunmuştur. 2005 yılında ''Doçent Doktor, 2005 - 2012 yılları arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde klinik Şefi olarak çalışmıştır. 2012 Yılında ise Profesör Doktor olarak İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde göreve baş ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Bel ağrısı tedavisi
Prof. Dr. Emine Nur Tozan
Prof. Dr. Emine Nur Tozan
İstanbul - Algoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube