Anne sütü üretimini destekleyen beslenme önerileri

Emziren bir anne olarak, beslenmenizin kalitesi hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin gelişimi için çok önemlidir. Emzirmek ve süt üretimi inanılmaz bir enerji harcar. Bu yüzden de emzirmeyen birine göre biraz daha fazla enerji almanız gerekir; bu miktar günde ortalama 250 ila 500 kalori arasında değişmektedir.

Anne sütü üretimini destekleyen beslenme önerileri

Emziren bir anne olarak, beslenmenizin kalitesi hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin gelişimi için çok önemlidir. Emzirmek ve süt üretimi inanılmaz bir enerji harcar. Bu yüzden de emzirmeyen birine göre biraz daha fazla enerji almanız gerekir; bu miktar günde ortalama 250 ila 500 kalori arasında değişmektedir. Hamilelikten önce sağlıklı bir kiloda olan yaklaşık 7 anneden 1'i doğum sonrası aşırı kilo sınıflandırmasına geçiyor ve bu da uzun vadeli sağlık sonuçları doğurabiliyor. Bu yüzden ihtiyacınız olan enerjiyi doğru ve sağlıklı kaynaklardan almak önemlidir.

İşte anne sütü üretimini artırmak ve sağlıklı bir beslenme için bazı önemli noktalar:

1. Dengeli Beslenme: Çeşitli besin gruplarından dengeli bir şekilde beslenmek önemlidir. Proteinler, karbonhidratlar, sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller içeren bir diyet, hem sizin hem de bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılar.

2. Sıvı Tüketimi: Anne sütünün miktarını doğrudan etkileyen tek şey SU tüketimidir. Günde en az 2 litre su içmek emziren anneler için önemli bir adımdır.

3. Yeterli Protein Alımı: Et, balık, tavuk, yumurta, süt ürünleri, kuru baklagiller gibi protein kaynaklarından yeterli miktarda almak süt kalitesini artırabilir. Proteinler, bebeğinizin gelişimi için önemli olan amino asitleri sağlar.

4. Deniz Ürünleri: Emziren anneler bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkilememek için civa içeriği düşük balıklar tercih etmelidir. Derin su balıklarının civa içeriği yüksektir. Hamsi, sardalya, istavrit düşük civa içerikli balıklar arasında sayılabilir.

5. Kafein ve Alkol Tüketimine Dikkat: Kafein ve alkol, anne sütüne geçerek, bebeğinizi doğrudan bu maddelere maruz kalmasına sebep olur. Günde 200 mg kafeini yani 2-3 fincan kahveyi geçmemek önemlidir. Bebek için güvenli kabul edilen hiçbir alkol düzeyi yoktur. Alkol kullanıyorsanız, alkol anne sütünüzden tamamen temizlenene kadar emzirmekten kaçının

6. Ara Öğünler: Sık ve düzenli emzirmek kan şekerinizde ani düşmelere sebep olabilir. Bu yüzden özellikle emzirmeden önce yapılan sağlıklı ara öğünler ani gelen yeme isteklerini önlemiş olur.

7. Takviyeler: Emziren anneler için D vitamini, demir, folik asit ve omega-3 çok önemlidir. Doktor veya bir uzmanın önerisi doğrultusunda gerekli görülen durumlarda vitamin veya mineral takviyeleri alınması bu süreçte önemlidir.

8. Yüksek Kalorili Yiyecekler: Yağlı, şekerli ve hamur işi ağırlıklı besinleri aşırı tüketilmesi süt kalitesini olumsuz etkiler ve bebeğin sindirimini zorlayabilir. Bu beşsnlerin yüksek kalorileri sebebiyle kilo almanıza sebep olur. Emziren anneler için beslenme, anne sütünün kalitesini doğrudan etkiler. Bu önerilere dikkat ederek, hem kendi sağlığınızı koruyabilir hem de bebeğinizin sağlıklı gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Unutmayın, her bireyin ihtiyaçları farklı olduğundan, sağlıklı beslenme konusunda bir uzmana danışmak önemlidir

Bu makale 4 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Nihan Aykırı

İlkögretim ve lise eğitimimi İzmir'de tamamladıktan sonra 2021 yılında Hacettepe Üniversitesi’nden mezun oldum. Sonrasında meslek hayatıma yine güzel memleketim İzmir'de başladım. Yaklaşık 2 yıl süresince iç hastalıkları uzmanı Dr. Cüneyt Hayretdağ ile birlikte kronik hastalıklar ve zayıflama alanında çalıştım. Diyabet, hipertansiyon ve karaciğer yağlanması gibi günümüzde sıklıkla karşılaştığımız hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi verdim. Bu süre zarfında, PKOS (polikistik over sendromu) ve insülin direnci üzerine seminer hazırladım ayrıca yurt dışında çevrimiçi olarak PKOS beslenmesi eğitimleri alarak bu alanda profesyonel olarak çalışmaya başladım. PKOS ve doğru yaşam tarzının farkındalığını arttırmaya çalışıyor ve beslenme bilincini geliştirmek için çaba sarf ediyorum. Ardından, fonksiyonel tıp diyetisyenliği konusunda uzmanlaşmak ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
linkedin
instagram
Etiketler
Emziren anneler
Dyt. Nihan Aykırı
Dyt. Nihan Aykırı
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube