1. dereceden engelli yakınlarının akraba sorunsalı

1. dereceden engelli yakınlarının akraba sorunsalı

Ben herhangi bir kişiyle herhangi bir patolojiyi çalışırken kişiyle birlikte geleni ( baba anne, anne, kardeş, baba, eş, dede, anne, arkadaş) önemserim. Getiren kişi yardıma hazırdır ! Bu yüzden uzmana başvurur. Getiren kişiyi önemsemek ve anlamak demek; getirdiği kişiyi anlamaktır. Benim tüm  çabam;  o yakının yardımı ile olumlu gelişmeleri getirir.

Peki, engellide herhangi patolojiyi çalışırken engellinin 1. dereceden yakınınını bekleyen süreçler nelerdir? Oluşacak Etkenler nelerdir?

Oluşan olumlu -olumsuz etkileri Nasıl kaldırabiliriz?

Patalojik sorunu bulunan engelli nasıl daha iyi hissedebilir?

Aşağıda yazışmalar: engelli yakınlarının akraba sorunsalı örneğidir.

2007 yılından beri çeşitli hasta gruplarının sosyal medya hesapları ve platformlarında bulunmaktayım. Hasta yakınlarının problemlerini, buldukları çözümleri, aktardıkları üzüntüleri herşeyi okumaktayım. Ve uzman olarak özelden veya paylaşımın altına görüşümü bildirmekteyim. Bazen bilgisi olmadığı halde yorum yazan kişiler oluyor. Amacım; yanlış yönlendirmelerin önüne geçmek ve kıymet verdiğim danışan yakınlarını dolayısıyla danışanı daha iyi anlamak.

15 Yıllık mesleki çalışmalarının tezahüründe bazı hususlarda genel bir kanaatim oluşmuştur.

Maalesef ki tüm engelli yakınları aynı serzenişte bulunuyor:

1- “ YALNIZLIK”

2- “DESTEK YERİNE KÖSTEK OLMA”

Genel olarak AİLEDE bir kişi engelliyi tümüyle ÜSTLENİR. O engelliye tümüyle bakan tek bir YAKIN bulunur ve AKRABALAR o yakını suçlamaya başlarlar. Çünkü o yakını suçladıklarında kendi engellileri için yapmadıklarını ve suçluluk hislerini bastırmış olurlar.

O engelli yakını kötüdür, o KÖTÜSÜYSE kendisi İYİDİR. 

Dereceden engelli yakını olup diğer yakınların baskı ve hakaretlerine maruz kalan kişiye;  kendilerinin iyi olduğu ve üzülmemelerini söylemek isterim. Derin acınızı paylaşıyorum.

Engelliniz için siz uyumadınız, engellinize 7/24 refakatçi olan sizsiniz, siz engellinizin hakkı/hakları için koşturdunuz, siz engellinize birşey denildiğinde ya da yapıldığında engellinizin yanında olup haksızlığa karşı durdunuz, siz alanında en iyi kimdir -ücreti nedir- bunu nasıl karşılayabilirim bunların kaygısını yaşadınız, engelliniz için sabahlara kadar ağlayarak dua edip uyuya kalan sizdiniz.

Onlar değil !

Bu yüzden lütfen, SADECE tüm bu zorlu sürecinizde yanınızda olan kişilerin söylediklerini dikkate alınız.

Bu makale 15 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Pedagog Gamze Yücel

GAMZE YÜCEL 17 Ocak 1984 tarihinde Gaziantep de doğdu. Yüksek Lisansını: Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü “KLİNİK PSİKOLOJİ” bölümünde tezli olarak tamamladı. (2016) İstanbul Aydın Üniversitesinde “Bilirkişilik Eğitimi” almıştır. (2019) Meslek hayatında 16. yılını doldurmuştur. Anaokulu, bakımevleri, danışmanlık merkezleri ve rehabilitasyon merkezlerinde ‘KURUM MÜDÜRÜ’ olarak görev almıştır. Alanında uzmanlaşmış yetkin isimlerden aldığı terapiler: “Psikoterapi- BDT- EFT- EMDR- ABA- Dil Konuşma Terapisi- Müzik Terapi- Oyun Terapisi- Hipnoterapi”dir.Çocuk ve yetişkinlere yönelik tüm test eğitimlerini tamamlamıştır. Başlıca: ”Wıscr vb zeka testleri , Denver vb gelişimsel testler , Metropolitan okul olgunluğu testi, Roschach, MMPI, MMSE’dir. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde Psikiyatri birim şefinin vizitlerine, R ...

Etiketler
Aile baskısı
Uzm. Pedagog Gamze Yücel
Uzm. Pedagog Gamze Yücel
İstanbul - Pedagoji
Facebook Twitter Instagram Youtube