Sorularla oyun terapisi

Oyun Terapisine dair sizlerin merak ettiği soruları harmanlayarak cevaplamaya çalıştım. İyi okumalar

Sorularla oyun terapisi

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisi, duygusal ve davranışsal sorunlar yaşayan 3-12 yaş arasındaki çocuklarla birebir gerçekleştirilen bir psikoterapi yöntemidir. Terapistin muayenehanesindeki oyun odasında haftalık olarak gerçekleşir. 

Oyun Odasında Neler Yapıyorsunuz?

Çocuk merkezli oyun terapisinde terapist bir yönlendirme yapmadan danışanın oyununu gözlemler, gerekli gördüğünde duygu yansıması yapar, danışan isterse oyuna dahil olur. Beraber oyun oynayabilirler, resim çizebilirler, sohbet edebilirler.

Seansta bir diyalog, iletişim oluyor mu?

Tabiki oluyor. Danışan odaya ve terapiste alışmaya başladığı anda konuşmaya, kendini anlatmaya, sorular sormaya başlar. Terapist ise bu konuşma isteğine karşılık vererek iletişimi sürdürür. 

Ancak bazen danışan, kaygılarından dolayı kendisini iletişime kapatır. Bazen hiç konuşmamayı tercih eder. Duruma göre terapist adımlar değiştirir.

Terapiye başladığımızda çocuğumdaki olumsuzluklar neden artış gösterdi?

Çünkü, duygularının farkına varmaya başladı. Olumsuz olan tavır ve duygular önce daha da açığa çıkar ve sonrasında bunlar azalma eğilimi gösterir. Her danışanda bir kaç seans sonrasında bu durum beklenen bir şeydir. 

Oyun Odasında Kamera Var mı?

Oyun odasında kamera sistemi yoktur. Oyun terapisi bireyseldir. Birebir gerçekleşen bir tedavi süreci gibidir. Tedavi esnasında odada olan her şey özeldir. Paylaşılması etik olmaz. Ki oyun terapisi görerek veya duyarak anlaşılabilecek bir şey değildir. Seanslara veya sürece dair bilgilendirme, yönlendirme ebeveyne yapılmakla beraber en net geri dönüşü çocuğunuz halleriyle size zaten anlatacaktır. 

Terapinin ilk zamanları verdiğiniz bilgiler neden beklediğimden az?

Her danışan oyun odasına kaygılı girer ve bu sebeple kendini direkt oyunlara yansıtmaz. Kendini açtığı kadar terapist ilerler. Özellikle ilk 2-3 seans bu durum yaşanmakla beraber ne kadar süreceği de danışana göre değişir. Oyun terapisi bir süreçtir. Terapistin süreci hızlandırması sağlıklı ve doğal olmaz. Ancak yapılandırıcı oyunlara ilk seanstan itibaren başlanır. Yalnızca sorunların sebepleri hemen açığa çıkmayabilir. 

Oyun Terapisinin Çocuğuma Faydası Nelerdir?

Çocuğunuzun yaşadığı duygusal veya davranışsal problemlerin arka planını anlamlandırır terapist. Seans esnasında yapılandırıcı oyunlar oynanarak duygu yansımaları yapılır. Çocuk duygularını farkeder. Çözüm yolu bulmaya çalışır. Özgüveni artabilir, sakinleşebilir vs. Ki oyunun iyileştirici bir gücü vardır. Var olan sorun süreç içerisinde belirgin düzeyde azalma gösterir.

Bu makale 22 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Enise Benek

Etiketler
Çocuk merkezli oyun terapisi
Çocuk Gelişim Enise Benek
Çocuk Gelişim Enise Benek
Ankara - Çocuk Gelişim
Facebook Twitter Instagram Youtube