İntihar ve psikopatolojisi

İntihar ve psikopatolojisi

İntiharla ilgili ilk psikodinamik teoriyi geliştiren Freud'a göre; depresyonun ve intiharın psikodinamiği birbirinin aynıdır.

Depresif insan kendini, dünyayı ve geleceği olumsuz değerlendirir. Bireyin agresyonunu kendi benliğine yöneltmesiyle; suçluluk duygusu, kendini değersizleştirme, en sonunda kendini öldürmeyle ifadesini bulur.

Depresyonda olan kişi: herşeyi yavaş yavaş gri görmeye başlar, sabah uyanmak , yataktan kalkmak, kahvaltı yapmak, birine günaydın demek, yıkanmak, herşey anlamsızlaşır. Ve tüm odayı gri , sonra sonra siyah kaplamıştır.

Bir gün, iki gün, üç gün, on gün ve sonunda aylar...

İntihar; geçici bir sorun için nihai bir çözüm çabasıdır. Çekilen acının son bulması için başka hiçbir çarenin kalmadığına kendini ikna etmektir. 

İntihar, intihar eden için “yangın olduğunda evden çıkmak için çıkılan acil çıkış kapısı gibidir.” Bu nedenle kişi bu kararı aldığında; aniden bir iyilik hali içerisine girer. Sevdiği ve görüşemediği  kişilerle görüşür. Ofisine gider işlerini toparlar, öğrenciyse ödevini yapar. Çünkü ona göre artık kararını vermiştir ve kendine göre bu acı son bulacaktır.

Maalesef

Düzen ; acı çekmenin bir zayıflık olduğunu iddia ettiği müddetçe , intihar da var olmaya devam edecektir.

Üzülme ve depresyon arasında fark vardır. Hepimiz zaman zaman kendimizi kötü hissederiz.

Arasındaki farkı: sadece 'İYİ BİR UZMAN' bilebilir. 

İntiharı ortadan kaldırmak için; Depresyonu çalışmak gerekir. Depresyonu çalışırken önemli soru: 'ne ile başladığıdır.' 

A. Bir travma sonrası mı gelişti? Travma sonrası ise travmayı da çalışmak gerekir. 

B. Kişinin başka bir rahatsızlığı var mı bu da önemli. 

C. Bazıları da Depresif kişilik yapısındadır. Bu kişiler kendilerini değersiz, önemsiz, başarısız ve yetersiz biri olarak görür; aşırı uyumlu, alıngan ve kırılgan kişilerdir. Dışarıdan gelen değerlendirmelere son derece duyarlıdırlar. Kendilerini ihmal edip. Sürekli olarak çevrelerindeki insanları memnun etme ve onları üzmeme çabası içerisine girerler.Kendini olumsuz olarak algıladıkları için herhangi bir değerlendirme karşısında bile özsaygıları, özdeğerlilik duyguları düşer.  Bu durumda bu depresif kişilik yapısındaki kişiyle çalışırken değiştirmesi gereken şeyleri de : Örn. Olumlu benlik algısı geliştirme, hayır diyebilmeleri, sürekli verici olan rollerinden çıkmalarını sağlayabilme gibi. Şeyleri de çalışmak gerekir.

Ve 

HAYAT; kimyadır. Beynimizdeki kimyasalları yerine koymadıkça sadece psikoterapinin işe yarayabileceğini düşünmeyenlerdenim. Bu nedenle özellikle süreğen devam eden, patolojik sorunlarda Psikiyatrist desteği şarttır.

Bu makale 16 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Pedagog Gamze Yücel

GAMZE YÜCEL 17 Ocak 1984 tarihinde Gaziantep de doğdu. Yüksek Lisansını: Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü “KLİNİK PSİKOLOJİ” bölümünde tezli olarak tamamladı. (2016) İstanbul Aydın Üniversitesinde “Bilirkişilik Eğitimi” almıştır. (2019) Meslek hayatında 16. yılını doldurmuştur. Anaokulu, bakımevleri, danışmanlık merkezleri ve rehabilitasyon merkezlerinde ‘KURUM MÜDÜRÜ’ olarak görev almıştır. Alanında uzmanlaşmış yetkin isimlerden aldığı terapiler: “Psikoterapi- BDT- EFT- EMDR- ABA- Dil Konuşma Terapisi- Müzik Terapi- Oyun Terapisi- Hipnoterapi”dir.Çocuk ve yetişkinlere yönelik tüm test eğitimlerini tamamlamıştır. Başlıca: ”Wıscr vb zeka testleri , Denver vb gelişimsel testler , Metropolitan okul olgunluğu testi, Roschach, MMPI, MMSE’dir. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde Psikiyatri birim şefinin vizitlerine, R ...

Etiketler
Depresyon ilaçları
Uzm. Pedagog Gamze Yücel
Uzm. Pedagog Gamze Yücel
İstanbul - Pedagoji
Facebook Twitter Instagram Youtube