Hareketli protezlerin bakımı ve temizliği nasıl yapılır?

Hareketli protezlerin temizliği hakkında kısa içerik.

Hareketli protezlerin bakımı ve temizliği nasıl yapılır?

-Hareketli Protezler ileri derecede diş kaybı olan hastalarda kullanılmaktadır. İmplant tedavisi yapılamayan hastalarda son seçenek olarak hastaya sunulmaktadır. 

-Hareketli Protezler yapısı gereği genelde akrilik denilen malzemelerden üretilmektedir. Bu malzemeler temelde plastik türevi olmasına rağmen ağız içinde kullanıma uygun, çok gelişmiş plastiklerdir. Her ne kadar ağıza girmek standartlasrını sağlasalarda çok uzun dönemlerde tükürük, gıda maddeleri gibi dış etkenlerle kirlenebilmektedir.

-Hareketli protezlerin sabit protezlere göre en büyük avantajlarından biri çıkarılabilmesine bağlı olarak temizliğinin daha kolay yapılabilmesidir. Hasta protezi ağzından çıkararak en ince ayrıntısına kadar temizleyebilir. Dişsiz bölgeleri de fırça ve gargaralar yardımıyla temizleyebilir.

-Hareketli Protezler ağızda kalan sabit dişler gibi temizlenmemeli. Eğer sabit dişler gibi fırça ve diş macunu kullanılırsa protezler çok kısa sürede sararır. Çünkü macun içinde bulunan diş temizleyiciler protez yüzeyini çizebilirler. Bu nedenle hareketli protezlere protez temizleme fırçası ve sabunlu su ile temizlenmeli. Eğer protez temizleme fırçası yok ise bulaşık süngerlerinin sarı yani çizici olmayan yüzü kullanılabilir. Protez temizlenirken lavabonun içine bir havlu serilmesi protezin elden düşüp kırılmasını engeller. 

-Protezin genel temizliği yapıldıktan sonra ekstra olarak protez temizleme tabletleri ve temizleyici sıvılar üreticinin önerdiği şekilde kullanılabilir.

Bu makale 2 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Emre Velioğlu

Dr. Dt. Emre Velioğlu, 2013 yılında Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olmuştur.  2014 yılında Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi’nde doktora eğitimine başlamıştır. 2015 yılında Alsancak Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde çalışmaya başlamıştır. 2020 yılında doktora eğitimini “Güncel, Estetik İmplant Dayanaklarında Kırılma Dayanımının Ve Stres Dağılımının İncelenmesi” tez çalıması ile başarı ile tamamlamıştır. 2022 yılından itibaren kurucusu olduğu Özel Dent Bravo Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde çalışmaktadır.

Etiketler
Hareketli protezler
Dr. Dt. Emre Velioğlu
Dr. Dt. Emre Velioğlu
İzmir - Diş Protez Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube