Erken ortodontik tedavi müdahalelerin önemi

Her sağlık problemi ve hastalıkta olduğu gibi erken tanı ve müdahalenin tedavinin başarıya ulaşmasında çok önemlidir. Özellikle de ortodonti tedavisine erken başlandığı takdirde daha birçok problemin başlamadan önüne geçilmesi de mümkün oluyor.Aynı zamanda başlangıç seviyesindeki problemler de erkenden tedavi edilerek ileride daha büyük sorunlara yol açması engelleniyor. Önemsenmeyen, büyüyünce geçeceği düşünülen ve diş hekimi kontrolünde tedavisine başlanmayan diş ve çene problemleri ise gelecekte hem daha ileri seviye sorunlara hem de pahalı tedavi maliyetlerine yol açıyor. Dolayısıyla geleceği için her detayı düşünülen çocukların, ileride iyi bir ağız ve diş sağlığına sahip olması için erken ortodontik tedavi görmesi büyük önem taşıyor. İşte, erken yaşta uygulanan ortodontik müdahalelerin önemi ve avantajları…

Erken ortodontik tedavi müdahalelerin önemi

Her sağlık problemi ve hastalıkta olduğu gibi erken tanı ve müdahalenin tedavinin başarıya ulaşmasında çok önemlidir. Özellikle de ortodonti tedavisine erken başlandığı takdirde daha birçok problemin başlamadan önüne geçilmesi de mümkün oluyor.  Aynı zamanda başlangıç seviyesindeki problemler de erkenden tedavi edilerek ileride daha büyük sorunlara yol açması engelleniyor. Önemsenmeyen, büyüyünce geçeceği düşünülen ve diş hekimi kontrolünde tedavisine başlanmayan diş ve çene problemleri ise gelecekte hem daha ileri seviye sorunlara hem de pahalı tedavi maliyetlerine yol açıyor. Dolayısıyla geleceği için her detayı düşünülen çocukların, ileride iyi bir ağız ve diş sağlığına sahip olması için erken ortodontik tedavi görmesi büyük önem taşıyor. İşte, erken yaşta uygulanan ortodontik müdahalelerin önemi ve avantajları...

Daimî dişlerin sürmesi döneminde erken müdahale neden önemli?

Ebeveynle özellikle de daimî dişlerin sürmesi döneminde gözlemledikleri sorunları kısa zamanda diş hekimlerine iletmeli. Çünkü bu dönemde kemik yaşı, diş yaşından farklı olduğu için hala mevcut kemik problemlerinin çözülmesi için geç değildir. Eğer çocuktaki kemik yaşı uygunsa ve gelişim süreci devam ediyorsa bu durumda diş teli ve çene içinde damaklık uygulanabilir. Erken müdahale şansı yitirildiğinde ise hem tedavi süreci uzayacak hem maliyetler yükselecek hem de çocuklar üzerinde bırakacağı fiziksel ve psikolojik etkiler artacaktır.

Peki, diş ve çene problemlerine ne zaman müdahale edilmeli?

Çocukların ağız ve diş sağlığını riske atmamak için özellikle de iskeletsel problemlerin çözümü adına hastanın gelişim çağını geçmemesi gerekiyor. Örneğin çocuğun alt çenesi çok geride ya da öndeyse bu durumda uygulanacak tedavi protokolleri ile çözülebiliyor. Üstelik erken yapılan müdahalelerde hem daha hızlı sonuç elde ediliyor hem de daha stabil oluyor. Eğer çocuğun kemik gelişimi tamamlandıysa bu durumda ise diş teli veya diğer müdahaleler yetersiz kalıyor ve kişinin cerrahi operasyon geçirmesi gerekiyor. İskeletsel problemler için uygulanan yöntemler ise şu şekildedir; Üst çenenin alt çeneye göre çok geride olduğu durumlarda uygulanan yüz maskeleri, Sınıf III ortodontik bozukluklar için kullanılır. Bu yaklaşımda alt çene ve alından destek alınır. Yüz maskesi tedavisinin uygulanabilmesi için çocuğun kemik gelişiminin tamamlanmamış olması gerekir. Önde olan üst çeneyi veya geride olan alt çeneyi düzeltmek amacıyla fonksiyonel tedaviler uygulanabilir. Fonksiyonel apareyler, dişlere yapıştırılır ve çenenin hedeflenen konuma gelmesini sağlar. Kulağa biraz farklı ve zor gelse de oldukça kolay olan diğer bir yöntem ise üst çene genişletmesidir. Bunun için çene genişletme apareyleri kullanılır ve iki kemik parçasından oluşmuş olan kemikleri birbirinden uzaklaştırıp arada kemik oluşturmak hedeflenir.

Diş telleri ne zaman takılır?

Ortodontik problemlerde zamanın kritik olduğu alan iskeletsel problemlerdir. Ancak dişlere yapılacak tel tedavisi, her yaştaki hastaya uygulanabilir. Çocuklarda diş teli uygulaması içinse süt dişlerin tamamen dökülmesi ve daimî dişlerin ağızda sürmüş olması gerekir. Bu noktada 12 yaşını doldurmuş çocuklarda diş teli tedavisine geçilebilir. Ortodontik olarak birçok braket seçeneği olmakla birlikte çocuklar için metal diş tedavileri önerilir. Eğer çocuk, tel görünümü sorun ediyor ve akran zorbalığına maruz kalacağını düşünüyorsa bu durumda porselen apareyler ve şeffaf plaklar da değerlendirilebilir.

Bu makale 2 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Melike Tokmak Atapek

Uzm. Dt. Melike Tokmak Atapek, 2005 yılında giriş yaptığı Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 2010 yılında mezun oldu.

Uzmanlık eğitimini 2013 ve 2017 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı’nda tamamlayan Uzm. Dt. Melike Tokmak Atapek, sonrasında çeşitli özel diş kliniklerinde görev alarak, sayısız hastanın yaşamına pozitif dokunuşlar yaptı.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
linkedin
Etiketler
Daimi dişlerin sürmesi döneminde erken müdahale
Uzm. Dt. Melike Tokmak Atapek
Uzm. Dt. Melike Tokmak Atapek
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube