Diyette doğru bilinen yanlışlar

Çoğu danışanımla görüşmeye başladığımızda, öncesinde başarısız diyet girişimlerinde bulunduğunu görüyorum. En kısa sürede en fazla kiloyu vermek uğruna çeşitli yanlışlar yapılmakta ve bunun sonucunda da sağlık problemleri ortaya çıkmaktadır. Uzun süre aç kalmak, ara öğünsüz beslenmek, çok düşük kalori almak yapılan bazı yanlışlardandır.

Diyette doğru bilinen yanlışlar

En sık yapılan diyet yanlışları neler, gelin hep birlikte bakalım.

  • Uzun süre aç kalmak: Ne kadar aç kalırsam o kadar hızlı kilo veririm diye düşünmek yapılan en büyük hatalardan biridir. Metabolizma hızını yavaşlatarak vücutta sıvı ve kas kaybına neden olabilmektedir. Kişinin yaşam tarzına uyacak şekilde az az, sık sık beslenmek kan şekeri regülasyonunu sağlamada önem taşımaktadır.
  • Çok düşük kalori almak: Kişinin yaşına, fiziksel aktivitesine, kan tahliline ve kullandığı ilaçlara göre kişiye özgü beslenme planı hazırlamak büyük önem taşımaktadır. Yeterli ve dengeli olmayan beslenme modeli kişinin yağ kütlesinden değil, kas kütlesinden kilo vermeye sebep olur. Diyetisyen eşliğinde yaşam şekline ve bazal metabolizma ihtiyacı göz önünde bulundurularak alması gereken kaloriye uygun beslenme planı hazırlanmalı ve uygulanmalıdır.
  • Ekmeği tamamen beslenmeden çıkarmak: Beyaz undan yapılan ekmek ve unlu gıdalar fazla insülin salgısına yol açarak yağ depolanmasını arttırır. Tam buğday, siyez gibi sağlıklı tahıllardan yapılan ekmekleri tüketmek ise aksine sağlıklıdır. B vitaminleri ve içeriklerindeki lif sayesinde tokluk hissi vererek kolesterol seviyelerinin düşmesini sağlar. Doğru seçim yaparak ekmeğe beslenme planınızda yer verebilirsiniz. Önemli olan doğru seçim ve doğru porsiyon kontrolü.
  • Sık tartılmak: Tartıdaki sonucu etkileyen çok çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bu yüzden günlük tartılmak doğru sonucu vermeyeceği gibi motivasyon düşüklüğüne sebep olur. ( Regl öncesi, yolculuk, stres gibi faktörler vücutta ödeme sebep olur.) İşin doğrusu hafta 1 veya 2 kez sabah aç karnına, tuvalete çıkmış bir şekilde tartılmaktadır. Asıl önemli nokta ise incelmeyi fark etmektir.

Bu makale 9 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Melisa Türk

Dyt. Melisa Türk, lisans eğitimini Medipol Üniversitesinde tamamlamıştır. 

Mesleki çalışmalarına Klinik Alper Öztürk Muayenehanesi ve Biruni Üniversite Hastahanesi Florya'da devam etmektedir. 

Dyt. Melisa Türk
Dyt. Melisa Türk
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube