İnsanları olduğu gibi kabul edin anlayışı neden sorunlu?

İnsanları olduğu gibi kabul edin anlayışı neden sorunlu?

İnsanları olduğu gibi kabul edin anlayışı neden sorunlu?

Çünkü öncelikle rahatsız olduğumuz durumları insanlara anlatmalıyız.

İlişkiler de buna göre şekilleniyor. Veya sonlanabiliyor.

Ve içinde bulunduğumuz ilişkinin içinde bizim için çeşitli psikolojik şiddet türleri olabilir. (Küçümseme aşağılama, hakaret, bağırmak gibi)

Cinsel ve fiziksel şiddetten bahsetmiyorum. Bu varsa o insandan yapabildiğimiz en kısa zamanda (kendi güvenliğimizi de sağlayarak) uzaklaşmak ve gerekli şikayetleri yapmamız gerektiğini ve hayatımıza tekrar asla dahil etmememiz gerektiğini düşünüyorum.

Bu paylaşımda bahsettiğim psikolojik şiddet türleri aşağılama, hakaret, bağırmak gibi davranışlar. -Cinsiyetçi küfürler de burada değil-

Ve bunlar, bu davranışı gösteren kişi tarafından normal atfedilip bizi rahatsız ediyor olabilir. (Ki bunlarda rahatsız olmakta haklıyız)

Bazen biz bunları söylesek bile karşı tarafın bizim düşünce ve duygularımızı umursamadığını ve aynı davranışları tekrarladığını görebiliriz. (Ve bu nadir de değildir birçok ilişkide).

Geçmişte bize iyi davranmış, ihtiyacımız olduğunda yanımızda olmuş olabilirler. Bu gelecekte zorbalık yapabilecekleri şiddet uygulayabilecekleri (psikolojik şiddet de şiddettir) veya güvenimizi suistimal edebilecekleri anlamına gelmiyor.

Bu durumda kimseye kabullenme veya bunlara maruz kalma borcumuz yok.

Ve unutmayalım ki birçok insan ilişkilerde bu şiddet türlerine maruz kalıyor ve yapanlar normalleştirmeye çalışıyor. Oysaki bunları herkese yap(a)mıyorlar.

Bu durum sadece romantik ilişkiler için değil kurulan her türlü ilişki için geçerli. Ve unutmayalım kimseyi değiştirmek bizim sorumluluğumuz ve bizim yapabileceğimiz bir durum da değildir.

(Kişiler yalnız kendi istek ve çabalarıyla değişebilirler çünkü.)

Bu makale 21 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Efsun Yıldız

2020 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji bölümünü yüksek şeref öğrencisi olarak tamamladım.  2023 yılında İtalya Bergamo Üniversitesinde Kişiler, Aileler ve Organizasyonlar için Klinik Psikoloji yüksek lisansımı “Otistik İnsanların İyi Olma Halleri Nöroçeşitlilik Perspektifi Yardımıyla Nasıl Geliştirilir?” konulu tezimi sunarak 27.3/ 30 ortalama ile tamamladım.  Lisans stajımı Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Stajyer Psikolog olarak, yüksek lisans stajımı da Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Çocuk Travma Eğitim Merkezinin sağlamış olduğu Çocukluk Çağı Travmaları Eğitimini alarak tamamladım.  Yüksek lisans stajımda aynı zamanda TF-CBT (Çocuklar ve Ergenler için Travma Odaklı Bilişsel Davranışçı Terapi) eğitimi ve Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatr ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
#psikoloji
Psk. Efsun Yıldız
Psk. Efsun Yıldız
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube